Conform legislației, instanța judecătorească de la domiciliul copilului dispune încredințarea în vederea adopției și constă în încredințarea acestuia la domiciliul părinților care îl vor adopta pentru o perioadă de minim trei luni. Însă, în această perioadă, se monitorizează evoluția copilului și relațiile dintre acesta și adoptator prin vizite bilunare la domiciliul copilului ale reprezentanților DGASPC. Dacă se constată neadaptarea copilului, atunci se poate propune instanței judecătorești prelungirea încredințării sau revocarea acesteia.
În vederea facilitării acomodării copilului în noul mediu de viaţă şi stimulării dezvoltării unei relaţii de ataşament între copil şi viitorii săi părinţi, după punerea în executare a hotărârii de încredinţare în vederea adopţiei a copilului este acordat concediul de acomodare. Acesta are o durată de maximum un an de zile și de el beneficiază unul dintre soţii familiei adoptatoare. Condițiile pentru concediu de acomodare este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, iar indemnizaţia lunară va fi de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Cuantumul indemnizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8500 lei.
La sfârşitul perioadei de încredinţare în vederea adopţiei, când se constată că în această perioadă copilul s-a adaptat noului mediu de viaţă, DGASPC întocmeşte un raport final referitor la evoluţia relaţiilor dintre copil şi adoptatori, ce urmează a fi comunicat instanţei judecătorești care soluționează cererea de încuviinţare a adopţiei.