În primele sale luni de viață, bebelușul este hrănit cu lapte matern. Dar, la un moment dat va trebui ca meniul său să fie apoi diversificat.
Diversificarea alimentației la sugar se mai numește ablactare (înlocuirea laptelui matern cu alte alimente necesare sugarului), sau alimentație complementară. Acest lucru presupune trecerea de la alimentația exclusiv pe bază de lapte, la o alimentație variată, sau, este practice tranziția de la o alimentație lichidă, care este laptele, la o alimentație semisolidă.
Dar, tranziția de la laptele matern spre o alimentație complementară se face în perioada în care copilul are minim patru luni, dar recomandabil este să se recurgă la ea la șase luni. Diversificarea alimentației se va face numai la un copil sănătos. Totuși, mama va trebui să nu introducă simultan, în aceeași zi, două sau mai multe alimente noi pentru că numai în acest fel poate identifica mai ușor alimentul care a putut provoca anumite reacții nedorite bebelușului. Între două alimente nou introduse trebuie lăsat să treacă 2-3 zile, iar în cazul unui aliment nou introdus se va crește progresiv cantitatea acestuia. Însă, un rol important este în modul în care mama îi va da noul aliment: înainte ca el să primească laptele și de preferat cu lingurița și nu cu biberonul. Dacă alimentația complementară va fi în biberon, copilul mănâncă prea mult și există astfel pericolul de obezitate.