Introducerea alimentației complementare se va face treptat, vârsta bebelușului fiind între 4 și 6 luni. Una dintre problemele esențiale este cu ce anume va începe această alimentație complementară. De fapt, diversificarea înseamnă mai mult decât alimente pentru că ea trasează primele direcții către un comportament alimentar sănătos. Nu există nici o prioritate în ordinea în care alimentele vor fi introduse în alimentația complementară a bebelușului.
Desigur, fiecare mamă are libertatea să înceapă cu ce aliment dorește, dar ar trebui să țină cont de anumite reguli.
- Sucurile de fructe
Multe mame cred că sucul de fructe este foarte bun în alimentația diversificată a bebelușului. Însă, nu este deloc așa: sucurile obținute din fructe nu prezintă niciun beneficiu nutrițional. Dar, nu același lucru se poate spune despre sucul de fructe cu pulpă cu tot.
- Legume
Există specialiști care recomandă introducerea în alimentația complementară, prima oară, supa de legume. Aceștia spun că supa de legume trebuie să conțină morcovi, cartofi, păstârnac, pătrunjel etc, deoarece acestea reprezintă o sursă bogată de amidon, vitamine, fibre și săruri minerale.
- Carne
După 2-3 săptămâni de la introducerea în alimentația complementară a supei de legume, va putea fi adăugată carne de pasăre sau roșie, care asigură suplimentul de fier necesar.