MamaAdopțieCum se face în realitate potrivirea dintre copil și familia care dorește...

Cum se face în realitate potrivirea dintre copil și familia care dorește să-l adopte

Cel mai important moment în procesul de adopție este potrivirea dintre copil și familia, sau persoana, care urmează să îl adopte. Aceștia, după ce au obținut atestatul de adoptator, consultă la sediul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, Profilul Public al copiilor adoptabili, sau au posibilitatea de a aștepta să fie selectați pentru a intra în potrivire cu un copil.

În Profilul Public al copiilor adoptabili sunt menționate câteva informații despre copil și se găsește și fotografia acestuia. Practic, adopția din profilul public reduce timpul în care se finalizează procedura.

Dacă, familia (sau persoana) care dorește să efectueze adopția alege să aștepte potrivirea pe liste, trebuie să înțeleagă că se va căuta familia (persoana) potrivită pentru nevoile copilului și nu invers. Criteriile de potrivire inițială sunt vârsta, sexul, numărul de copii și starea de sănătate a copilului.

Adopția națională durează aproximativ 1 an de zile. Urmează potrivirea practică, în care va fi întâlnit copilul. Acesta poate fi vizitat unde locuiește (de obicei asistenți maternali), sau într-un alt loc public cum ar fi în mall, parc etc. De asemenea, copilul poate fi găzduit și de către familia (persoana)care urmează să-l adopte,

Însă, la prima întâlnire, copilul va fi vizitat în mediul lui, fără ca el să știe scopul vizitei. De aceea, el nu va fi foarte receptiv din prima clipă, dar există o perioadă de acomodare între copil și viitoarea sa familie adoptivă.

Specialiștii în adopție vor face apoi un raport în care vor scrie concluziile lor. Dacă potrivirea a decurs bine, vor face o solicitare către instanță pentru a se încredința acasă la viitorii părinți adoptivi copilul timp de 90 de zile, în vederea adopției. Dacă totul a decurs normal, în baza unui raport final, specialiștii direcției propun instanței încuviințare adopție.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

FII LA CURENT CU ULTIMELE INFORMAȚII DESTINATE PĂRINȚILOR, COPIILOR ȘI BUNICILOR!

ACCESEAZĂ MATERIALELE NOASTRE DIRECT DIN ADRESA TA DE E-MAIL!

PUBLICITATE

ULTIMELE ARTICOLE

Stiri Pentru Mamici Si Pitici
Translate »